Eternit & asbest

Eternit som är en asbestprodukt är mycket farlig. Den kan orsaka flera livshotande sjukdomar precis som asbest. Vi berättar lite mer om hur det funkar med eternit och asbest.

Eternit är en asbestcemnet, det vill säga att det består av asbest blandat med cement. Eternit användes ofta som takplattor tidigare men nu är asbest förbjudet i Sverige. Förbudet infördes 1982. Eternit är ett väldigt tåligt material och oavsett temperatur eller väderlek håller sig bra ändå.

 

Eternit är inte farligt så länge som det sitter på taket utan det är när man börjar ta bort materialet som faran blir medförd. Detta beror på att asbest är ett material av fiberartade kristalliserade silikater, en oorganisk mineralfiber.

 

När man river eller bryter asbest bildas ett damm, så kallat asbestdamm. Detta kan orsaka livshotande sjukdomar så som cancer. Det tar 20–40 år innan man märker de värsta symptomen om blivit utsatt för asbestdamm. Dammet är små tunna, lätta, fiber som kan vara i luften under en längre tid. När dessa andras in sätter de sig på lungblåsan och transporteras sedan till lungsäck och bukhinna.

 

Sjukdomar som asbest orsakar är bland annat asbestos, pleuraplack, diffus lungsäcksförtjockning, lungcancer och mesotheliom. Varje år dör runt 100 personer på grund av asbestrelaterade sjukdomar. Därför är det väldigt viktigt att man har rätt skyddsutrustning när man hanterar asbest. Vi hjälper dig gärna ta bort din asbest eller eternit, kontaka oss för mer information.