Vad kan man riva på egen hand?

Vad kan man riva på egen hand och när behöver man egentligen anlita hjälp? Ja, det beror egentligen på flera faktorer. Allt från hur mycket kunskaper du själv besitter men även vilken typ av utrustning och tillstånd du har. Vi på Rivning Stockholm har tagit fram våra bästa tips när det gäller frågan; ”Att riva själv eller att ta hjälp?”.

 

Olika typer av rivningsarbeten

Förr i tiden var det mycket enklare att riva på egen hand. Då kunde man i princip bara plocka upp släggan och börja riva. Väggarna var både tunnare och lättare att slå ner. Idag krävs dock rivningslov (dock inte alltid) innan man själv kan påbörja arbetet och arbetet måste skötas på ett sätt som är säkert. Med det sagt är inte den ena rivningen lik den andra.

 

Att riva ner en friggebod på sin tomt är inte detsamma som att riva ett stort hus. Att riva själv kräver kunskap, rätt verktyg och tillstånd. Om du bara ska riva sommarstugan så krävs det att du hör av dig till kommunen och ber om lov, och att du ser till att rensa avfallet så att inte miljöskadligt material är kvar. Det kan också vara bra att tänka på att använda skyddsmask så att du inte får i dig damm. Om det däremot gäller en gammal byggnad finns det en risk att dammet innehåller asbestfibrer, vilket är skadligt för både människa och natur. Då krävs det att man har koll på restriktionerna och lagarna kring rivning av asbest. Läs mer om rivning asbest här.

 

Att ta hjälp av en rivningsfirma

Om du planerat att riva större hus så är det klokt att anlita en rivningsfirma. Det kan vara lite dyrt men ofta är arbetet smidigt och det går undan. Firman ansvarar för att avfallet avlägsnas. Det bästa du kan göra är att tala med en rivningsfirma och be om en offert. Det kan också vara bra att begära flera offerter från flera firmor för att se vad som passar dig.

 

Har du frågor gällande rivning, tveka inte att höra av dig till oss så berättar vi mer.