Vad kan man riva på egen hand och när behöver man hjälp?

 

Förr i tiden kunde man bara plocka upp släggan och börja riva. Väggarna var tunnare och lättare att slå ner. Idag krävs dock rivningslov (dock inte alltid) innan man själv kan påbörja arbetet och arbetet måste skötas på ett säkert sätt. Med det sagt är inte den ena rivningen lik den andra. Att riva ner en friggebod på tomten är inte detsamma som att riva ett köpcentrum i Stockholm. Att riva själv kräver kunskap, rätt verktyg och tillstånd. Om du bara ska riva sommarstugan så krävs det att du hör av dig till kommunen och ber om lov, och att du ser till att rensa avfallet så att inte miljöskadligt material är kvar. Det kan också vara bra att tänka på att använda skyddsmask så att du inte får i dig damm.

 

Om du däremot ska riva större hus så är det ingen bra idé att göra det själv. Då är det klokt att ta in rivare, eller rivningsfirmor. Det kan vara lite dyrt men ofta är arbetet smidigt och det går undan. Firman ansvarar för att avfallet avlägsnas. Det bästa du kan göra är att tala med en rivningsfirma och be om en offert. Du kan till exempel själv frakta avfallet så att det blir billigare. Det kan också vara bra att begära flera offerter från flera firmor för att se vad som passar dig. Se till dock att om du väljer en aktör så att dom verkligen utför hela arbetet, om det är vad du betalar för. Det är inte roligt att betala för att ett fullt arbete och så visar det sig att frakt av rester inte ingår. Då blir det ändå massa jobb för dig. Be därför firmorna om en tydlig redovisning över vad dom utför i arbetet.

 

Läs mer på kunskapsbanken om rivning på Miramix.se.

 

Att välja rivningsfirma

Om du bedömer att arbetet är stort och att du behöver fler personer, då är det bäst att låta en professionell rivningsfirma göra jobbet åt dig. Det kräver dock att du är villig att betala för det. Att välja firma är en fråga i sig. Om du bor centralt finns fler aktörer, vilket innebär tuff konkurrens, och i snitt lägre priser, men eftersom det också är centralt, är det slutgiltiga priset alltid högre. Detta i jämförelse om du bor långt ifrån centrum där konkurrensen är lägre. Om det är en bra firma så ordnar dom med allting ifrån tillstånd till frakt. Däremot ska man komma ihåg att rivningsarbetet är en kostnad och frakt av rester en annan. Räkna med att det kan bli dyrt om du vill att firman sköter båda. Då är det bra om du utför delar av arbetet.